Kliknite na logo a navštívte stránky Spojenej školy sv. Vincenta de Paul v Bratislave-Ružinove. Spojená škola sv. Vincenta de Paul
(Bratislava-Ružinov, Slovensko / Slovakia) – Diskusné fórum / Návrat na homepage

PomocPomoc   VyhľadávanieVyhľadávanie   Zoznam návštevníkovZoznam návštevníkov   Skupiny návštevníkovSkupiny návštevníkov   Zaregistruj maZaregistruj ma 
 Moje nastaveniaMoje nastavenia   Súkromné správySúkromné správy   Prihlás maPrihlás ma 

Zrušme konečne v slovenčine tvrdé Y !
Choď na stránku Predošlá  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 17, 18, 19  Ďalšia

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Fórum vdp.sk -> Archív -> Slovenčina (AUM)
Zobraziť predošlú tému :: Zobraziť ďalšiu tému  
Autor Príspevok
Ipsilon
štamgast fóra
štamgast fóra

Na fóre od: 5. 10. 2006
Príspevkov: 117

Reputácia: 477.7

PríspevokZaslané: utorok, 16. januára 2007, 11:39    Téma: Odpovedať s citátom

citát:
Napríklad správne písanie čiarok vo vete neovláda na Slovensku asi vôbec nikto, ani učitelia a novinári, hoci práve oni by ho mali najlepšie ovládať.

Najkvalitnejší slovenský denník, výkladná skriňa slovenskej žurnalistiky, denník SME, včera oslavoval 14. narodeniny a uvedenie nového dizajnu papierového vydania. Posledná veta redakčného príhovoru (!) na strane 28 (Z histórie denníka SME...) znie:

citát:
Dúfame, že vďaka vašej priazni, bude o ďalších štrnásť rokov možné konštatovať to isté.

Potom pri predstavení nového fontu SME Greta Text „ušiel“ na strane 43 celkom neskorigovaný text:

citát:
Zdá sa že akcenty boli dodatočne nakreslené a neboli brané do úvahy pri tvorbe fontu. [...] preto väčšina fontov vytvorených pre jazyky čo nepoužívajú diakritiku majú takto umelo zväčšenú výšku fontu.

Okrem chýbajúcich čiarok sú tu nesprávne použité slová akcent a diakritika. Mäkčene a dĺžne nie sú „akcenty“ (nanajvýš v amerikanizovanom typografickom žargóne), ale diakritické znamienka. A slovo diakritika podľa oficiálnych jazykových príručiek v slovenčine vôbec neexistuje. Zmätok

Dnes ráno zasa v SME čítame:

citát:
Na to, aby si zákazník mohol službu aktivovať potrebuje ešte tri špeciálne zariadenia.

Už o tri riadky nižšie:

citát:
UPC, ktorá vo svojich rozvodoch šíri analógové televízne vysielanie umožňuje sledovať jeden program na televízore a zároveň druhý nahrávať na videu.

O ďalších 10 riadkov nižšie:

citát:
Zákazník, ktorý má o Triple Play záujem si musí pospájať tri ponúkané služby do jednej.

Znova o kúsok nižšie v tom istom článku prichádza hneď dvojitý zásah:

citát:
Služba, ktorá v zahraničí bežne funguje na platforme ADSL 2 s podstatne vyššími prenosovými rýchlosťami je na Slovensku dostupná na pomalšej platforme ADSL a s prenosovými rýchlosťami, ktoré ponúkajú ostatní dvaja konkurenti sa zatiaľ nedá porovnať.

No a keď už sme toľko čiarok pozabúdali... rýchlo to vykompenzujme a napchajme teraz čiarky aj do viet, kde nepatria (stále sme v tom istom článku):

citát:
Rýchlosť pripojenia na internet má rovnaké parametre, ako iné programy pre domácnosť.

citát:
Zákazník si môže vybrať kombináciu dvoch, alebo troch služieb.

citát:
Hlasový program Magio Komunikátor ponúkne špeciálnu tarifu na volania, a okrem bezplatných volaní medzi zákazníkmi služby Magio nemá ďalšie výhody.

citát:
Nevýhodou služby Magio je nízka rýchlosť pripojenia na internet, predovšetkým, ak ju porovnáme s ponukou konkurencie.

Chybička v rýchlosti sa môže pritrafiť každému, hlavne novinárom, píšucim pod neustálym časovým stresom. Ale keď podobné vidíte v novinách každý deň... bude to náhoda?

Upravil(a) Ipsilon – streda, 17. januára 2007, 2:04 (celkovo 3-krát opravený text)
Návrat hore
Ukáž informácie o autorovi Pošli súkromnú správu Pošli e-mail Ukáž webstránku autora
Ipsilon
štamgast fóra
štamgast fóra

PríspevokZaslané: streda, 17. januára 2007, 0:49    Téma: Odpovedať s citátom

Aby sme nezabudli... Na titulnej strane dnešného papierového vydania píše denník SME a jej hviezdny politický komentátor v záverečnej vete svojho stĺpčka:

citát:
Opozičný poslanec ako koaličná politická nominácia to by bola nielen veľká diera do sveta, ale skutočne tá najlepšia správa.

Na titulnej strane dnešného online vydania SME nás pre zmenu láka nadpis:

citát:
V SME nájdete zdarma vložený prvý film o siedmych divoch sveta na videoCD!

Skúste nájsť podobné chyby na titulných stranách New York Times alebo Frankfurter Allgemeine Zeitung... Asi sa vám to nepodarí.

Ukáž informácie o autorovi Pošli súkromnú správu Pošli e-mail Ukáž webstránku autora
la-ra
elév(ka) fóra
elév(ka) fóra

Na fóre od: 13. 1. 2007
Príspevkov: 6

Reputácia: 28.1

PríspevokZaslané: štvrtok, 18. januára 2007, 0:38    Téma: Odpovedať s citátom

Nechcem machrovať, lebo sa v tom nevyznám, ale vari každé periodikum má aj svojho jazykového redaktora, nie? Preto by som chybičky práve "hviezdnemu politickému komentátorovi" nevyčítala. Úsmev
Mňa občas dvíha zo stoličky, keď moderátor bez zaváhania číta o závislosti na drogách, na alkohole, na liekoch, na partnerovi a na všetkom možnom. Aj keď, priznávam, vari ešte pred piatimi rokmi som ani netušila, že by tie spojenia mohli vyzerať inakšie. Úsmev
Návrat hore
Ukáž informácie o autorovi Pošli súkromnú správu Pošli e-mail
Ipsilon
štamgast fóra
štamgast fóra

PríspevokZaslané: štvrtok, 18. januára 2007, 8:29    Téma: Odpovedať s citátom

la-ra napísal(a):
vari každé periodikum má aj svojho jazykového redaktora, nie? Preto by som chybičky práve "hviezdnemu politickému komentátorovi" nevyčítala. Úsmev

Nesúhlasím. Ako tu už bolo viackrát vysvetlené, presné používanie interpunkcie odráža intelektuálnu úroveň autora textu. Kto nedbá na presnú interpunkciu svojich textov, iba tým dáva najavo, že čitateľom sa neoplatí čítať jeho texty.

la-ra napísal(a):
Mňa občas dvíha zo stoličky, keď moderátor bez zaváhania číta o závislosti na drogách, na alkohole, na liekoch, na partnerovi a na všetkom možnom. Aj keď, priznávam, vari ešte pred piatimi rokmi som ani netušila, že by tie spojenia mohli vyzerať inakšie. Úsmev

Nechcem byť hnusný, ale opäť si dovolím nesúhlasiť. Cool Že sa má hovoriť vždy len závislý od a nikdy závislý na (hoci to druhé bežne používa celý slovenský národ), je znova príklad fixnej idey slovenských jazykovedcov. Pre nich je bežné, že si niečo zmyslia, vyhlásia to za „správne“ a tie slová a rečové obraty, ktoré používa celý národ, pre nich prestanú existovať.

Pozri do online slovníka, la-ra, a uvidíš, že závislý na ešte vo vydaní Slovníka slovenského jazyka 1959-1968 bolo označené za správny výraz. Uvádzané sú aj citáty z klasickej slovenskej literatúry s touto gramatickou väzbou.

Podobne slovo kľudný. Podľa najnovšieho slovníka (2003) to ani nie je slovenské slovo, hoci ho používa celý slovenský národ. Ale podľa staršieho slovníka 1959-1968 kľudný je v poriadku a na dôkaz sú uvádzané citáty z Hviezdoslava, Kukučína, Záborského, Rázusa.

Chápeš to, la-ra Otázka Slovenskí jazykovedci sú schopní časť slovenskej slovnej zásoby používanej našimi klasikmi vyhlásiť za „nie slovenskú“. To si asi nedovolí žiadny iný vyspelý národ, aby slová používané klasikmi svojej vlastnej literatúry a široko používané národom dodnes vyšachoval dokonca mimo zorného poľa slovníkov.

Preto mám osobne nízku dôveru v príručky produkované našimi jazykovedcami a nie som na nich závislý. Žmurk

la-ra
elév(ka) fóra
elév(ka) fóra

PríspevokZaslané: štvrtok, 18. januára 2007, 11:00    Téma: Odpovedať s citátom

Plač No, zrušil si ma dokonale! Žmurk Úsmev Úsmev Ťažko sa mi oponuje, lebo som laik ako vyšitý, ale rozmýšľam asi takto: ak ma niekto zamestná ako jazykovú redaktorku, tak hviezda-nehviezda, aj interpunkčné znamienka mu zruším a doplním podľa pravidiel pravopisu (konkrétne v mojom prípade podľa vlastného cítenia a uváženia Rehot ) - a ak sa netrafím, tak je to moja vizitka!
Čo sa týka jazykovedcov, musia predsa vykazovať nejakú činnosť Úsmev ! A keďže ich považujem za omnoho múdrejších v oblasti slovenského jazyka, rešpektujem ich. Keď prídu s niečím novým, pofrflem si - a časom si zvyknem. Aj na "mliekarensky" či "píšuci", aj na "závislosť od niečoho" či "pokojne". A ak ti a ťebe podobní presvedčíťe kompetentních a pošľeťe ipsilon do večních lovíšť, zviknem si aj na to. Úsmev Ja som ťi také prispôsobivé indivíduum. Úsmev
Návrat hore
Ipsilon
štamgast fóra
štamgast fóra

PríspevokZaslané: štvrtok, 18. januára 2007, 12:25    Téma: Odpovedať s citátom

la-ra napísal(a):
rozmýšľam asi takto: ak ma niekto zamestná ako jazykovú redaktorku, tak hviezda-nehviezda, aj interpunkčné znamienka mu zruším a doplním podľa pravidiel pravopisu

Vylúčené Zvolanie Len potvrdzuješ, čo sa omieľa v tejto téme: že interpunkcia je vo výuke slovenčiny hriešne zanedbávaná. A to najmä vinou množstva času venovaného téme Y. Práve v mladších rokoch na základnej škole by si mali žiaci osvojovať zásady, kde sa píše čiarka, bodka, pomlčka – namiesto toho sa biflia písanie neexistujúcej hlásky Y.

Nie je možné, aby si akákoľvek jazyková redaktorka dovoľovala zasahovať do interpunkcie autora, ktorý naozaj vie písať. Možno takých autorov na Slovensku nemáme, ktovie. Žmurk Interpunkcia je súčasť významu textu, jeho organizátor. O význame textu má právo rozhodovať iba autor textu, žiadny korektor.

Mylná predstava, že korektorky majú opravovať nedbalú interpunkciu, sa na Slovensku vžila preto, lebo Slováci vo všeobecnosti nevedia vo vetách písať čiarky ani iné interpunkčné znamienka.

Úloha korektorov (na rozdiel od recenzentov) má byť v prvom rade v opravovaní preklepov, tlačových chýb, chýb z rýchlosti (napríklad omylom vynechané slovo vo vete, zámena dvoch podobne znejúcich slov) atď. Korektori tiež môžu dávať návrhy na slovné, štylistické či obsahové úpravy textu, ktoré po konzultácii s autorom a po jeho súhlase môžu byť zapracované do textu. Ak autor dá súhlas na takéto zmeny už vopred, nie je potrebná ani konzultácia. V žurnalistickom prostredí na ňu beztak väčšinou nezostane čas.

Pamätám sa, ako sa nebohý Satinský, jeden z najväčších majstrov slovenčiny, akí kedy žili, rozčuľoval pri písaní svojich slávnych fejtónov do SME, že mu redaktorky zasahujú do interpunkcie a spôsobu písania slov. Ak mi dobre slúži pamäť, Satinského konflikt s jazykovými redaktorkami SME vyústil do jeho ultimáta: buď mi SME zaručí, že nebude zasahovať do mojich textov, alebo prestanem pre tieto noviny písať.

Satinský (génius v pravom slova zmysle) nemohol dopustiť, aby ktokoľvek zasahoval do jeho textov na základe školometských a mechanicky aplikovaných poučiek. A to je presne prístup, aký v oblasti interpunkcie používajú jazykové korektorky, lebo žiadny iný nepoznajú. Česť výnimkám.

Ešte na doloženie predtým vyjadrenej myšlienky, že presnosť interpunkcie odráža inteligenciu pisateľa. Už Aristoteles definoval schopnosť filozovania ako schopnosť rozlišovať. Samotné slovo inteligencia pochádza z latinského slova, ktorého prvotný význam je vedieť si vybrať, čiže znova: vedieť rozlišovať.

A presne toto, čiže rozlišovanie, je funkcia interpunkčných znamienok (čiarok, bodiek, pomlčiek, dvojbodiek, bodkočiarok, zátvoriek, otáznikov, výkričníkov...) pri písaní viet. Interpunkcia pre čitateľa rozlišuje jednotlivé časti viet aj celého textu. Interpunkcia ukazuje, ktoré časti mojej výpovede spolu súvisia, ktoré nie; ktoré sú v súlade a ktoré v protiklade.

Kto pri písaní zanedbáva interpunkciu, dáva tým najavo, že mu nezáleží na triedení svojich myšlienok, na ich jasnosti a vyhranenosti. Dáva teda najavo, že má v hlave nejasno, že je popletený človek.

Na mieste daného politického komentátora SME by som si teda dával obzvláštny pozor práve na chyby v interpunkcii. Chyby v interpunkcii totiž indikujú nejasnosť myslenia pisateľa. Ako by mohol niekto, kto ani len nedokáže jasne myslieť, vedieť analyzovať politickú situáciu Otázka

Ipsilon
štamgast fóra
štamgast fóra

PríspevokZaslané: štvrtok, 18. januára 2007, 16:56    Téma: Odpovedať s citátom

Ipsilon napísal(a):
Na mieste daného politického komentátora SME by som si teda dával obzvláštny pozor práve na chyby v interpunkcii.

Ani v dnešnom stĺpčeku mu to však nevyšlo, pritom ide o pätnásťriadkový text:

citát:
Keďže HZDS za pätnásť rokov nezistilo, či je chlapcom, alebo dievčaťom, a má navyše veľmi pohnutú minulosť, pán Watson si „nevie predstaviť“ členstvo HZDS ani vo frakcii liberálov.

Ideme sa staviť, la-ra, kedy sa pánu komentátorovi podarí zverejniť pätnásť riadkov textu v rodnom jazyku bez chyby v písaní čiarok Otázka

Mimochodom: je nepravdepodobné, že by vyššie uvedený citát z titulnej strany papierového vydania nebola skontrolovala jazyková redaktorka denníka SME. Z toho by vyplývalo, že nielen pán komentátor, ale už ani ona nevie, kde sa (ne)majú písať čiarky... Šok

Ipsilon
štamgast fóra
štamgast fóra

PríspevokZaslané: piatok, 19. januára 2007, 13:53    Téma: Odpovedať s citátom

Aj v diskusnom fóre Infoveku sa v dvoch témach diskutuje o zrušení Y. Mimochodom, tam majú tiež nejakého horlivého prispievateľa Ipsilona, ale nie som to ja:

Dosť bolo Ypsilonu!
Zrušme ypsilon!

la-ra
elév(ka) fóra
elév(ka) fóra

PríspevokZaslané: nedeľa, 21. januára 2007, 20:12    Téma: Odpovedať s citátom

Ej, ipsilon, ale si na nás tvrdý!!! Úsmev Podľa tvojej teórie by na slovensku bolo - nooooooooo, keď to preženiem - 100 nepopletkov. Nechápem Aj keď je pravda, že to tu vyzerá všelijako, občas aj kocúrkovsky, nemyslím, že by to súviselo práve s nedočiarkovávaním či prečiarkovávaním. Úsmev Žmurk
A tvoje "mimochodom" som asi nie celkom pochopila, aj keď som sa, čestné slovo, snažila. Minule si ma zdupal, že jazyková redaktorka nemá právo zasahovať do znamienok, a teraz si ju do interpunkčného prieseru veselo namočil! Úsmev
Návrat hore
Ipsilon
štamgast fóra
štamgast fóra

PríspevokZaslané: pondelok, 22. januára 2007, 22:57    Téma: Odpovedať s citátom

la-ra napísal(a):
Podľa tvojej teórie by na slovensku bolo - nooooooooo, keď to preženiem - 100 nepopletkov. Nechápem

A prečo si myslíš, že to tak nie je? Sarkasta

Rozhodne si však nemyslím, že by Slováci boli menej rozumovo schopní než iné národy, napríklad Nemci. Slováci sú však jednoznačne menej vzdelaní v ovládaní svojho vlastného rodného jazyka, najmä v písomnom prejave. A potom dôsledok je, že v celom národe nenájdeš takmer nikoho, kto vie vo vetách správne písať čiarky. Zmätok A znova tvrdím, že to nie je chyba rozumovej kapacity Slovákov, ale zlého vzdelávacieho systému, ktorého najviac do očí bijúcou ilustráciou je dlhoročné bifľovanie sa pravidiel písania v slovenčine neexistujúcej hlásky Y.

la-ra napísal(a):
A tvoje "mimochodom" som asi nie celkom pochopila, aj keď som sa, čestné slovo, snažila.

Význam toho odseku sa mi zdá jasný, aj keď bez dvojitého záporu (uznávam, nie elegantná štylistická figúra) by bol istotne zrozumiteľnejší.

Odsekom som chcel vyjadriť: chybu v interpunkcii na titulnej strane SME prehliadol nielen autor-komentátor, ale pravdepodobne aj jazyková redaktorka, ktorá zrejme kontroluje znenie všetkých titulných strán SME.

la-ra napísal(a):
Minule si ma zdupal, že jazyková redaktorka nemá právo zasahovať do znamienok, a teraz si ju do interpunkčného prieseru veselo namočil! Úsmev

Pozor, písal som niečo iné:

Ipsilon napísal(a):
Nie je možné, aby si akákoľvek jazyková redaktorka dovoľovala zasahovať do interpunkcie autora, ktorý naozaj vie písať.

Tento pán komentátor nám však opakovane dodáva dôkazy, že neovláda písanie interpunkcie v slovenčine. To by ho v každej vyspelej krajine diskvalifikovalo z pôsobenia v profesii žurnalistu, ale keďže sme na Slovensku, je to OK a normálka. Otrasné Sarkasta

Keď teda autor(i) očividne interpunkciu neovláda(jú), nezostáva denníku SME nič iné, ako zatiahnuť za záchrannú brzdu a poveriť jazykové redaktorky, aby po slovenských žurnalistoch opravovali gramatické chyby, za aké by sa červenal žiak nemeckej základnej školy.

Zrušme konečne písmeno Y, presuňme ťažisko výučby slovenčiny na našich školách z tohto pre slovenčinu nezmyselného písmena na ovládanie slovenskej gramatiky, schopnosť vyjadrovať sa rodným jazykom v ústnom aj písomnom prejave – a hneď sa zdvihne aj úroveň slovenskej žurnalistiky, ktorá je dnes na samom dne a už nemá kam klesnúť.

Ipsilon
štamgast fóra
štamgast fóra

PríspevokZaslané: utorok, 23. januára 2007, 18:45    Téma: Odpovedať s citátom

Reakcia na príspevok z diskusného fóra Infoveku:

citát:
Keby sa napr. zacali vyrabat mobili bez ipsilonu, verim, ze by sa to ujalo a vitvorilo tlak aj v inich oblastiach.

To bi bol ňerealizovaťeľní a obávam sa, že aj ňerozumní návrh. V prvom raďe: ňemálo ľuďí má ipsilon vo svojom meňe, predovšetkím v priezvisku. Aj kebi sa zrušilo Y, ňemožno ňikomu prikazovať, abi svoje vlastné meno začal písať bez Y.

Po druhé je dňes už angličťina podobňe rozšírení jazik, ako bola v stredoveku laťinčina. A písmeno Y je v angličťiňe jedno z najpoužívaňejších: práve preto je na anglickích počítačovích (či kedisi strojopisních) klávesňiciach QWERTY a ňie QWERTZ ako na ňemeckích klávesňiciach. (Dňešná slovenská klávesňica je v skutočnosťi iba mechanicki, ňerozumňe prispôsobenow ňemeckow klávesňicow.)

Suma sumárum: množstvo Slovákow dňes aktíwňe používa angličťinu, preto samozrejme Y na klávesňiciach či už mobilních telefónow, aľebo počítačow musí zostať zachované, aj po vilúčeňí písmena Y zo slovenskej abecedi. Na veľkej počítačovej klávesňici musí okrem toho zostať zachované aj písmeno ý – kvôľi priezviskám a citovaňiu „budúceho bívalého“, čiže dňešného pravopisu.

Misľím si však, pán Pierog, že k skorému zrušeňiu písmena Y bi najviac pomohľi tieto dve veci:
  • Veľmi bi pomohlo, kebi sa písaňie slovenskích textow bez Y uchiťilo u mláďeže ako móda. Mladí ľuďia sú dinamickí, na rozďiel od skostnaťelích dospelích ľuďí, ktorí sa ľen veľmi ťažko dokážu zbavovať predsudkow a toho, čím im boľi počas mladích rokow v školách (vrátaňe univerzít) vimívané mozgi.

Naproťi tomu mláďež má veľkú silu a dokázala bi veľa vecí pohnúť dopredu. Spomeňme si na „ňežnú revolúciu“ z novembra 1989. Isťe, s najväčšow prawďepodobnosťow išlo o vopred zo strani CIA a KGB zinscenovanú spravodajskú hru, avšak úprimňe a s najväčšow energiow sa do tejto hri zapojila práve mláďež. Práve mláďež dokázala revolučné mišľienki najviac spopularizovať medzi ostatním, dospelím obivaťeľstvom, ktoré sa vo svojej veľkej väčšiňe už zmierilo s tím, že zvišok života dožije v komunistickom režime.

Bolo bi teda skvelé, kebi sa energiu mláďeže a náchilnosť mláďeže podľiehať módam, ako aj revolučním a „protestujúcim“, od dospelích ľuďí sa dištancujúcim mišľienkam, kampaňiam a hnuťiam, podarilo získať (teda viužiť, ňie zňeužiť) práve pre záslužnú snahu o zrušeňie písmena Y v slovenčiňe. Sarkasta Bolo bi to iba v prospech slovenského jazika, slovenského národa i v prospech a na úžitok samotnej školopovinnej mláďeže. Mláďež bi si svojím zasaďeňím sa za mišľienku zrušeňia Y zároveň vibudovala už druhí ňesmrťeľní pomňík v ďejinách slovenského národa, v rámci jazikovedi porovnaťeľní s politickow úlohow mláďeže v novembrovích dňoch 1989.

Už dňes je medzi slovenskow mláďežow vo veľkej móďe, vplivom komunikačného média SMS a mobilních telefónow, písať písmeno X namiesto písmena CH a písať písmeno W namiesto písmena V.

To všetko je spôsobené iba zredukovanow klávesňicow tipického mobilného telefónu: na napísaňie W toťiž potrebujeťe stlačiť iba jeden kláves, kím na napísaňie V bi sťe museľi iní kláves stlačiť trikrát. Podobňe pri CH bi sťe museľi stláčať dva rôzne klávesi celkovo päťkrát, kím na napísaňie náhradného X treba iba dvojité stlačeňie.

Pokiaľ iďe o písmená I a Y na mobilních telefónoch, sú na tom presňe rovnako: na napísaňie aj jedného, aj druhého písmena treba trojité stlačeňie klávesu. Je tu teda dobrí predpoklad, že bi u dňešnej slovenskej mláďeže mohla mať úspech nonšalantňe protestná nová móda: píšme odteraz všaďe namiesto písmena Y vždi iba písmeno I Zvolanie

Pre toto bi sme teda mohľi mláďež získať. Na opačnom póle si ňerobím žiadne ilúzie, že bi sme našu mláďež mohľi ľahko získať pre písaňie mäkkích slabík ďe, ťe, ňe, ľe, ďi, ťi, ňi, ľi takto s mäkčeňmi všaďe tam, kďe sa mäkko vislovujú. Takéto písaňie buďe treba usilovňe presadzovať. Mláďež ho sprvoťi určiťe odbojkotuje, tak ako vo všeobecnosťi mláďež ňerada píše akékoľvek písmená s mäkčeňmi aľebo dĺžňami. Ňieľen v SMS-kách, kďe je používaňie diakritickích písmen z technického hľaďiska problematické a preto aj ňepraktické, aľe aj na „veľkích“ počítačoch sa dňešnej slovenskej mláďeži (a ňieľen mláďeži) ňechce viťukávať písmená s mäkčeňmi a dĺžňami.

Tu však, ak sa podarí písmeno Y v slovenčiňe zrušiť, treba biť podľa môjho názoru zo strani štátu, škôl a jazikovedních inštitúcií ňekompromisní: zároveň so zrušeňím Y treba v oficiálnich písomních prejavoch (teda ňie v SMS a podobňe), vo viučovaňí na školách, v učebňiciach, masmédiách, v úradnom stiku atď. atď., zaviesť opätowné písaňie ďe, ťe, ňe, ľe, ďi, ťi, ňi, ľi takto s mäkčeňmi všaďe tam, kďe sa mäkko vislovujú, teda po vzore Štúra a Bernoláka.

Používaňie písmen s mäkčeňmi a dĺžňami pri písaňí na „veľkom“ počítači je dňes ňepopulárne aj preto, ľebo dňešná štandardná slovenská klávesňica je v skutočnosťi iba mierňe modifikovanow ňemeckow klávesňicow, ktorú sme bezducho od Ňemcow prebraľi. Písať na dňešnej slovenskej štandardnej klávesňici písmená s mäkčeňom a dĺžňom sú doslova muki.

Preto súčasňe so zrušeňím písmena Y v slovenskej abeceďe a s opätovním zaveďeňím mäkkého písaňia slabík ďe, ťe, ňe, ľe, ďi, ťi, ňi, ľi všaďe tam, kďe sa mäkko vislovujú, buďe treba ťiež prijať novú štandardnú slovenskú počítačovú klávesňicu. Návrh tejto novej kláveňice je už hotoví a všetki slovenské písmená s mäkčeňom a dĺžňom sa na tejto novej klávesňici píšu rovnako ľahko, ako všetki ostatné písmená bez mäkčeňa a bez dĺžňa. Hovorím to z vlastnej skúsenosťi, ľebo práve aj tento príspevok do diskusného fóra píšem posľepiački, ďesiaťimi prstami na reformovanej slovenskej klávesňici a písaňie písmen s mäkčeňom a dĺžňom ma pritom vôbec ňezdržiava Zvolanie

Ako posľední štvrtí simultánni krok popri zrušeňí písmena Y, zaveďeňí mäkkého písaňia ďe, ťe, ňe, ľe, ďi, ťi, ňi, ľi a prijaťí novej štandardnej slovenskej počítačovej klávesňice navrhujem zaveďeňie nového písmena W do slovenskej abecedi – ňie však náhradow za V, ako sa to dňes pre úsporu času ďeje najmä pri písaňí SMS na mobilních telefónoch. Novo zaveďené písmeno W bi aňi ňemalo ňič spoločné s poľskím W. (Poľské W je v skutočnosťi naším slovenskím V, keďže v poľšťiňe sa običajné V ňepoužíva.)

Nové slovenské písmeno W bi označovalo vôbec ňie novú, aľe prastarú, v slovenčiňe veľmi frekventovanú, v najľepšom slova zmisle tradičnú slovenskú hlásku, ktorá na počudovaňie dosiaľ v slovenskej abeceďe svoje vlastné písmeno ňemá.

Túto hlásku počujeme v slovenčiňe iba na koncoch slow aľebo slabík. Príkladi: s dobrow kamarátkow, najprw, prawda, zrušeňie ipsilonow.

Tú istú hlásku mimochodom má aj angličťina a v angličťiňe je takisto označovaná písmenom W. Keď spráwňe po anglicki vislovíťe slovo Windows, dvakrát v ňom zazňie W: je to ten istí zvuk, ktorí je v slovenčiňe na konci slow aľebo slabík tipu s dobrow kamarátkow, najprw, prawda, zrušeňie ipsilonow. O novom písmeňe W už bola viackrát reč aj v diskusii vo fóre školy sv. Vincenta, napríklad tu a tu a tu.

• Na záver druhá vec, pán Pierog, ktorá bi podľa mňa pomohla ríchľejšiemu zrušeňiu písmena Y v slovenskej abeceďe: prestaňme túto tému démonizovať Zvolanie V súčasnom, zvráťenom sistéme viučovaňia slovenčini na školách je to tak, že ak žiak urobí v diktáťe takzvanú „hrúbku“, považuje sa to za najťažšiu chibu.

Obráťme, už dňes, tento spôsob uvažovaňia presňe narubi Zvolanie Odteraz hovorme: „hrúbki“ v diktátoch sú najmeňej závažné chibi, aké žiak môže urobiť – práve preto, ľebo používaňie písmena Y v slovenskej abeceďe ňemá žiadne logické opodstatňeňie.

Veď ako bi mohlo biť najväčšow chibow v diktáťe ňiečo, pre používaňie čoho ňeexistuje žiadne logické opodstatňeňie Otázka

Ipsilon
štamgast fóra
štamgast fóra

PríspevokZaslané: utorok, 23. januára 2007, 19:13    Téma: Odpovedať s citátom

citát:
Najviac ma zaujalo, ako ste rozoberali ten mobil z hladiska pisania pismen a slovenska klavesnica. Nemate jej nakres?

Prawdaže mám, veď som link na nákres viackrát uviedol už v predošlom príspewku: tu je nákres novej slovenskej klávesňice.

Novú klávesňicu si môžeťe ihňeď nainštalovať na počítač a začať ju používať namiesto doterajšej ňepodarenej štandardnej klávesňice, aľebo aj paralelňe s ňow, pre porovnaňie víhod a ňevíhod. (Aj keď ja osobňe viďím iba víhodi nového rozložeňia.)

Terajšiu štandardnú klávesňicu som prestal používať už v roku 2005, kedi som si ju vimazal z počítača. Píšem odvtedi vílučňe na reformovanej slovenskej klávesňici, štandardňe ďesiaťimi prstami posľepiački a môžem potvrďiť, že písaňie všetkích slovenskích písmen s mäkčeňmi a dĺžňami je na novej klávesňici jedna radosť. Ňebuďe teda problém s opätovním zaveďeňím mäkkého písaňia ďe, ťe, ňe, ľe, ďi, ťi, ňi, ľi.

citát:
Hoci si uvedomujem, ze podobne nase snahi su v dnesnom case nerealne

Ňereálne budú najmä vtedi, pán Pierog, ak si sami buďeme nahovárať, že sú ňereálne.

Misľime si radšej, že sú veľmi reálne a že bi sa prípadné referendum k tejto otázke mohlo konať už súčasňe s parlamentními voľbami v roku 2010. Isťe, je to veľmi optimistickí cieľ, aľe prví krok k tomu, abi mala táto iniciatíva úspech, je ňehovoriť si, že je ňereálna. Žmurk

Ipsilon
štamgast fóra
štamgast fóra

PríspevokZaslané: utorok, 23. januára 2007, 19:13    Téma: Odpovedať s citátom

Neodpustím si neodcitovať A. Pieroga, vyučujúceho na 1. stupni slovenskej základnej školy, z diskusného fóra Infoveku:

citát:
Mna na tom celom zaraza najma ta vec, ze namiesto casu, ktori travim viucovanim gramaticki spravneho pisania pismena ipsilon (na prvom stupni okolo 65-75 % VIUCOVACIEHO CASU), bi som mohol naucit ziakov nieco potrebnejsie pre ich osobnost.

Tu to máme čierne na bielom potvrdené od človeka z praxe: slovenské deti vo veku 6-10 rokov trávia 65-75 % vyučovacieho času na hodinách rodného jazyka bifľovaním sa do očí bijúceho nezmyslu, akým je používanie písmena Y pri písaní po slovensky.

Treba ďalší komentár Otázka Čuduje sa potom ešte niekto, že písomné vyjadrovanie dospelých Slovákov je na žalostnej úrovni Otázka Na akej inej úrovni by mohlo byť, ak 65-75% času trávili títo Slováci vo veku 6-10 rokov bifľovaním sa nezmyslov na hodinách rodného jazyka Otázka

erikaback
hosť fóra

PríspevokZaslané: pondelok, 19. februára 2007, 22:46    Téma: ypsilon Odpovedať s citátom

Myslim,ze pisanie tvrdeho a mäkkeho i,y je nevyhnutne v slovencine, nakolko sa podla toho da odhadnut aspon priblizna inteligencia dopisovatela(lky).Mne to velmi pomohlo,aby som sa nedala do partie s totalne zadubenymi ludmi.
Návrat hore
Ipsilon
štamgast fóra
štamgast fóra

PríspevokZaslané: pondelok, 19. februára 2007, 23:59    Téma: Odpovedať s citátom

Dovoľte mi prosím vyjadriť názor, že to, čo ste práve napísali, je nezmysel. To, čo ste napísali (či sa niekto dokáže alebo nedokáže nabifliť logike sa priečiace pravidlá o písaní neexistujúcej hlásky Y), vám síce môže pomôcť pri odhaľovaní rozumových schopností pisateľov, ale v žiadnom prípade z toho nevyplýva, že by písanie Y preto malo byť nevyhnutné. To je jednoducho logický nezmysel.

Už tu bol viackrát spomenutý celkom iný a oveľa spoľahlivejší indikátor inteligencie pisateľa: interpunkcia vo vetách Zvolanie

A akokoľvek sa to zdá šokujúce, ale najspoľahlivejším indikátorom inteligencie človeka aj naďalej zostáva obsah toho, čo hovorí alebo píše. Ale to by už musel mozgom pohnúť aj človek, ktorý číta alebo počúva, však Otázka A pohnúť vlastným mozgom bolííííí, bolíííí... Úsmev Úsmev Žmurk

Dobrú noc.

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Fórum vdp.sk -> Archív -> Slovenčina (AUM) Časy sú uvádzané v GMT +2 hodiny
Choď na stránku Predošlá  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 17, 18, 19  Ďalšia
Strana 6 z 19

Prejdi na:  
Nemôžeš tu založiť novú tému
Nemôžeš do tohto fóra posielať odpovede
Nemôžeš tu upravovať svoje príspevky
Nemôžeš tu vymazať svoje príspevky
Nemôžeš v tomto fóre hlasovať
Môžeš zasielať prílohy
Môžeš sťahovať prílohy

SwiftBlue Theme created by BitByBit