|
Spojená škola sv. Vincenta de Paul (Bratislava-Ružinov, Slovensko / Slovakia) – Diskusné fórum / Návrat na homepage
|
| Zobraziť predošlú tému :: Zobraziť ďalšiu tému |
| Autor |
Príspevok |
Admin administrátor fóra

Na fóre od: 15. 5. 2006 Príspevkov: 760 Bydlisko: Bachova 4 Reputácia: 1251.5   Hlasovania: 9
|
Zaslané: piatok, 17. novembra 2006, 13:49 Téma: Re: Zrušme konečne v slovenčine tvrdé Y ! |
|
|
| Peter Žingor napísal(a): | | Ak existuje stránka, ktorá spája priaznivcov tejto myšlienky, prosím Vás, pošlite mi na ňu odkaz. |
Len pripomeniem, že už pred časom sme na požiadanie zriadili na našom školskom serveri osem skrátených adries, ktoré návštevníka privedú priamo k prvému diskusnému príspevku v tejto téme, kde sa hovorí o zrušení tvrdého Y.
Čiže hoci neviem o tom, že by existovala na internete špecializovaná webstránka venovaná téme zrušenia tvrdého Y, aspoň k tejto našej diskusii u nás vo fóre sa dá ľahko kedykoľvek dostať pomocou hociktorej z týchto ôsmich skrátených adries:
Čiže ak má niekto záujem o tému zrušenia tvrdého Y v slovenčine, stačí mu povedať hociktorú z týchto ôsmich adries, ktoré sa dajú ľahko zapamätať aj nadiktovať. Všetkých osem adries vedie na to isté miesto, čiže sem k nám do fóra do tejto diskusnej témy k prvému príspevku, kde sa spomína zrušenie tvrdého Y. _________________ Spojená škola sv. Vincenta de Paul
Bachova 4
821 03 Bratislava
Slovensko / Slovakia
IČO: 30852056 / DIČ: 2021728313
tel./fax: +421 2 43427453
email: admin@vdp.sk
webstránky: vincentdepaul.sk & vdp.sk |
|
| Návrat hore |
|
 |
Peter Kováč hosť fóra
|
Zaslané: utorok, 19. decembra 2006, 22:23 Téma: |
|
|
| Vy ste sa v škole používanie i/y bifľovali? Veď sa stačilo naučiť pár pravidiel + vybrané slová a bolo. Väčšine Slovákov to problém nerobí, tak prečo im vyrábať problémy umelo? Inak, ani v iných jazykoch sa človek nevyhne "bifľovaniu" (spomeniem asi najznámešie - nepravidelné slovesá, či už v angličtine alebo francúzštine). |
|
| Návrat hore |
|
 |
Ipsilon štamgast fóra

Na fóre od: 5. 10. 2006 Príspevkov: 117
Reputácia: 477.7  
|
Zaslané: sobota, 30. decembra 2006, 21:53 Téma: |
|
|
| Peter Kováč napísal(a): | | Vy ste sa v škole používanie i/y bifľovali? |
Samozrejme Jediný spôsob, ako sa dá naučiť „správne“ písanie neexistujúcich hlások Y v súčasnej písanej slovenčine, je nabifľovať sa to, čiže naučiť sa naspamäť zoznamy takzvaných „vybraných“ slov. Tieto zoznamy nemajú žiadnu vnútornú ani vonkajšiu logiku a z hľadiska logiky je celkom ľubovoľné, ktoré slovo sa v zoznamoch ocitlo a ktoré nie. Čiže sa dajú iba nabifliť.
Zoznamy takzvaných „vybraných“ slov boli zostavené len na základe etymológie, čiže historického pôvodu slov. Deti v slovenských školách sú v 21. storočí trýznené nezmyselnými pravidlami o písaní Y len na základe toho, ako sa jedno alebo druhé slovo písalo v staroslovienčine (!) pred tisíc rokmi.
To je naozaj úžasne inteligentné a svedčí to o vyspelosti slovenského školstva, že nútime 7- a 8-ročné deti v školách, aby sa v roku 2007 drvili starosloviensky pravopis spred 1000 rokov.
Poľské alebo ruské deti sa nič podobné bifliť nemusia, lebo v poľštine a ruštine sa naozaj vyslovujú mnohé slová s tvrdým Y. Takže poľské a ruské deti jednoducho píšu, ako počujú, a nemajú traumu, ktorú zažívajú s tvrdým Y slovenskí školáci.
Poliaci a Rusi sú totiž veľké a sebavedomé národy a ani by im na um nezišlo, aby radikálnym zásahom typu zaradenia Y do slovenskej abecedy umelo prispôsobovali svoj vlastný pravopis pravopisu nejakého iného národa.
Slováci sú naopak malý národ, takže prijali (až po Štúrovi, až po Bernolákovi) do svojej abecedy tvrdé Y na znak solidarity s ostatnými slovanskými národmi v 2. polovici 19. storočia. Lenže dnes už takéto všeslovanské gestá nemajú opodstatnenie. Hlavne nie po 40 rokoch neslobody a okupácie zo strany našich východných slovanských „bratov“.
Preto treba podľa vzoru Štúra a Bernoláka tvrdé Y zo slovenskej abecedy vykopnúť, a to čo najskôr. Práve vylúčenie tvrdého Y zo slovenskej abecedy bude dôkazom sebavedomia slovenského národa a toho, že sa pridržiavame svojich vlastných, svojbytných, v prvom rade slovenských a až v druhom rade slovanských tradícií.
K bifľovaniu zoznamov takzvaných „vybraných“ slov si ešte, pán Kováč, prirátajte absurdné poučky o písaní koncoviek s tvrdým Y alebo mäkkým I, ako sme ich už podrobne rozdebatovali v predošlej diskusii.
| Peter Kováč napísal(a): | | Veď sa stačilo naučiť pár pravidiel + vybrané slová a bolo. |
Kdeže, to ste teda dobre naivný Tvrdím, že približne 90 až 95 percent dospelých Slovákov dnes nevie správne písať tvrdé Y a mäkké I. To platí aj pre ľudí s vysokoškolským vzdelaním, dokonca aj pre učiteľov na vysokých školách. Verte mi, každodenne sa musím boriť s ich písomnými produktmi.
| Peter Kováč napísal(a): | | Väčšine Slovákov to problém nerobí, tak prečo im vyrábať problémy umelo? |
To si mýlite hrušky a jablká, pán Kováč. Väčšine Slovákov nerobí problémy, že nevedia písať po slovensky, v tom máte pravdu. Ale väčšina Slovákov nevie, kde sa majú písať tvrdé Y a mäkké I.
Zrušenie tvrdého Y neprinesie žiadne problémy pre nikoho. Naopak problémy odstráni, najmä pre školákov. Naozaj je hriechom plytvať mozgovou kapacitou v mladých rokoch najprudšie sa rozvíjajúceho intelektu na bifľovanie sa nezmyselných zoznamov slov a absurdných pravopisných pravidiel.
Pozrite sa v našom diskusnom fóre, napríklad v tejto téme, ako dnes píše slovenská mládež po slovensky. A zďaleka sa to netýka iba zlých žiakov. Aj dobrí žiaci zamieňajú tvrdé Y a mäkké I, podľa mňa sčasti aj preto, lebo inštinktívne či podvedome cítia, že pravidlá na ich rozlišovanie pri písaní sú nezmyselné a iba násilne, vymývaním mozgov pretláčané v slovenských školách.
Alebo si naozaj myslíte, pán Kováč, že Štúr a Bernolák chceli „vyrábať problémy“, keď zo svojej abecedy tvrdé Y zámerne vylúčili
Nie, je to naopak: Štúr a Bernolák chceli problémom predísť a preto písmeno Y zo slovenskej abecedy prezieravo vylúčili. Naozaj v nej nemá čo hľadať, keďže Slováci v žiadnom slove nevyslovujú hlásku Y, na rozdiel od napríklad Poliakov a Rusov.
| Peter Kováč napísal(a): | | Inak, ani v iných jazykoch sa človek nevyhne "bifľovaniu" (spomeniem asi najznámešie - nepravidelné slovesá, či už v angličtine alebo francúzštine). |
Isteže Ale ide práve o to, čo spomínate, pán Kováč: nevyrábať umelo problémy tam, kde nie sú. Lebo slovenčina je pekelne ťažká aj bez umelo vyrobeného problému písania neexistujúcej hlásky Y. (Napríklad si všimnite, že na Slovensku nenájdete takmer nikoho, kto ovláda písanie čiarok vo vetách.) Ďalej francúzska a hlavne anglická gramatika sú primitívne a okýptené v porovnaní so slovenskou gramatikou, ktorá je veľmi ťažká aj pre rodených Slovákov. (Napríklad správne skloňovanie podstatných mien )
Je to totiž tak, že čím modernejší je jazyk, tým jednoduchšiu má gramatiku. Kedysi boli všetky významné jazyky zložité – ale čím dlhší vývin nejaký jazyk prekonal, tým viac a viac sa behom storočí zjednodušoval.
Čiže príznakom modernosti, rozvinutosti jazyka paradoxne nie je jeho zložitosť, ale pravý opak: jeho jednoduchosť.
Angličtina je dnes najmodernejší jazyk, preto/pretože má najprimitívnejšiu, okýptenú gramatiku. Latinčina a stará gréčtina sú mŕtve jazyky, preto/pretože majú najzložitejšiu, šialene ťažkú gramatiku.
V angličtine ešte pred 800 rokmi existovali pády, vzory a časovanie podobne, ako ich máme v dnešnej slovenčine. Postupom stáročí sa však z angličtiny vytratili – v slovenčine nám zostali až dodnes a už s tým nič neurobíme. Pády, časovanie a skloňovanie sú dnes už slovenská tradícia. Je to v poriadku a túto tradíciu si treba chrániť.
Žiaľ, slovenská gramatika má bližšie k latinskej než k anglickej gramatike v tom, aká je komplikovaná. Ľudia na celom svete sa dnes dokážu dohodnúť v angličtine, aj keď v angličtine existuje iba jeden pád. Slovenčina má až šesť pádov, kvôli čomu sa nikdy v Európe ani vo svete nepresadí...
Pointa teda je: slovenská gramatika (hovoríme o gramatike, nie o pravopise!) je už beztak zložitá aj pre rodených Slovákov a preto by sa naozaj mozgová energia Slovákov (hlavne tých najmladších v školách) mala sústreďovať na správne ovládanie gramatiky slovenčiny. Nie na „správne“ písanie neexistujúcej hlásky Y, lebo potom nám vinou tvrdého Y uniká podstata.
Kladieme dôraz na bifľovanie sa nezmyselných pravidiel písania Y a výsledok je, že Slováci neovládajú oveľa dôležitejšie veci: gramatiku svojho rodného jazyka. Chyby v gramatike sa totiž na rozdiel od témy Y prejavujú aj v hovorenej, nielen v písanej reči Koľko času strávi denne typický Slovák hovorením a koľko písaním?
Tisícnásobne viac času hovorením než písaním.
Keď sa teda v školách kladie najväčší dôraz na „správne“ písanie neexistujúcej hlásky Y, dôsledok je, že trpí kultúra jazyka, úroveň vyjadrovania (ústneho aj písomného), ovládanie slovenčiny ako takej. Vinou bazírovania na tvrdom Y trpia všetky ostatné stránky písomného prejavu. Realita potom je, že prakticky nikto na Slovensku nevie vo vetách správne používať čiarky a inú interpunkciu, pisatelia nevedia logicky štylizovať vety a zrozumiteľne sa vyjadrovať.
Verím, pán Kováč, že vás niektoré z vyššie uvedených argumentov dokážu presvedčiť. _________________ Vo všetkom, čo píšem do diskusného fóra, sa môžem hlboko míľiť...
Snažťe sa ma o tom prosím presvedčiť silními argumentmi... Radšej slovními ňež takímito:  |
|
| Návrat hore |
|
 |
la-ra elév(ka) fóra

Na fóre od: 13. 1. 2007 Príspevkov: 6
Reputácia: 28.1  
|
Zaslané: sobota, 13. januára 2007, 20:01 Téma: |
|
|
Je to už dosť dávno, čo som sa bifľovala vybrané slová a mám obavu, že dnes by som z nich už jednotku nedostala. Napriek tomu s písaním ypsilonov problém nemám. Na druhej strane poznám pár deciek, ktoré vybrané slová vysypú aj o polnoci, ale keď ich majú napísať, je to katastrofa. Ja osobne svoju schopnosť nerobiť hrúbky pripisujem určitému citu, vypestovanému čítaním a čítaním a čítaním. Jediným mojím argumentom proti zrušeniu ypsilonu je to, že slovenský pravopis je jedna z mála vecí, v ktorej som dobrá. Aľe v mejlovej korešpondenciji, icekvečkovaňí a v diskusijách s prijaťeľmi to buďem asi často viužívať, ľebo sa mi to, kurrrrrňik, ako recesija celkom zapáčilo.  |
|
| Návrat hore |
|
 |
Ipsilon štamgast fóra

|
Zaslané: sobota, 13. januára 2007, 20:27 Téma: |
|
|
| la-ra napísal(a): | Aľe v mejlovej korešpondencii, icekvečkovaňí a v diskusiách s priaťeľmi to buďem asi často viužívať, ľebo sa mi to, kurrrrrňik, ako recesia celkom zapáčilo.  |
Opravil som ťi chibi... Ňerád bi som z návrhu na zrušeňie Y robil kabaret. Pre mňa je to seriózna vec a píšem bez ipsilonow už od 20. storočia.
| la-ra napísal(a): | | Ja osobne svoju schopnosť nerobiť hrúbky pripisujem určitému citu, vypestovanému čítaním a čítaním a čítaním. |
Veď práve tím si víňimočná, aľebo inak a meňej ľichoťivo povedané: posťihnutá.
Koľko percent slovenskej populácie trávi čas „čítaňím a čítaňím a čítaňím“ Mizivé percento, odhadujem tak 5 percent Slovákow a Sloveňiek. Zvišok národa trávi čas všetkím iním, ľen ňie čítaňím, preto aňi ňeveďia písať Y vo vetách, aňi ňeovládajú interpunkciu, atď. atď.  _________________ Vo všetkom, čo píšem do diskusného fóra, sa môžem hlboko míľiť...
Snažťe sa ma o tom prosím presvedčiť silními argumentmi... Radšej slovními ňež takímito:  |
|
| Návrat hore |
|
 |
Majlo virtuóz(ka) fóra

Na fóre od: 3. 12. 2006 Príspevkov: 624 Bydlisko: Under the bridge Reputácia: 387   Hlasovania: 3
|
Zaslané: sobota, 13. januára 2007, 21:39 Téma: |
|
|
Naco zrusit ypsilon??? staci keby ste ho pisali hocikde..... pomohlo by to aj tim skusenejsim v slovencine, aby sa nemuseli preinacit...... _________________
 |
|
| Návrat hore |
|
 |
Ipsilon štamgast fóra

|
Zaslané: sobota, 13. januára 2007, 22:21 Téma: |
|
|
Sorry, nechápem presne, čo navrhuješ... Čo je na tom ťažké, prestať písať Y a namiesto neho všade písať I Toto pravidlo by sa mohlo zaviesť už od 14. januára 2007 a nikto by nemal problémy ho dodržiavať. Zrušenie Y si nevyžiada žiadne preinačenie ani nové učenie. To isté platí o ďe, ťe, ňe, ľe, ďi, ťi, ňi, ľi, ktoré sa celkom jednoducho budú písať s mäkčeňmi všade tam, kde ich mäkko počuješ/vyslovuješ.
Prečo by sa Y malo písať „hocikde“ Veď sa nevyslovuje hocikde, ale nikde.
V slovenčine vyslovujeme vždy iba mäkké I, čiže fakt nechápem, prečo by sa toto mäkké I malo písať raz ako I, raz ako Y, podľa nezmyselných pravidiel a ľubovoľných zoznamov takzvaných „vybraných slov“.
Podľa mňa otázka neznie: „Prečo by sme mali zrušiť Y “, ale otázka znie: „Prečo by sme mali písať Y “
Zástancovia status quo by mali prezentovať v prvom rade argumenty za používanie Y v slovenčine (pretože práve to je to nezmyselné), a nie sa dožadovať argumentov za zrušenie Y v slovenčine (čo by bol iba logický, rozumný krok potvrdzujúci sebavedomie národa a svojbytnosť slovenského jazyka, odpútanie sa od prekonaných tendencií panslavizmu 2. polovice 19. storočia).
Používanie Y je to nelogické a nerozumné, čo treba tak či onak silou-mocou ospravedlňovať, respektíve v školách vymývaním detských mozgov nasilu vtĺkať do hlavy, aj keď sa prieči logike.
Zrušenie Y by bolo naopak logické a rozumné, na obranu tohto kroku netreba uvádzať siahodlhé argumenty, pretože ho sám od seba bráni aj zdravý sedliacky rozum, aj história zakladania spisovnej slovenčiny (Štúr, Bernolák).
Inými slovami, obranné argumenty by mali prezentovať najmä tí, ktorí argumentujú nerozumne (t. j. sú za zachovanie písania Y v slovenčine), a nie tí, ktorí argumentujú rozumne (t. j. sú za zrušenie písania Y v slovenčine). _________________ Vo všetkom, čo píšem do diskusného fóra, sa môžem hlboko míľiť...
|
| Návrat hore |
|
 |
Majlo virtuóz(ka) fóra

Na fóre od: 3. 12. 2006 Príspevkov: 624 Bydlisko: Under the bridge Reputácia: 387   Hlasovania: 3
|
Zaslané: sobota, 13. januára 2007, 22:44 Téma: |
|
|
ze nech sa pise hocikde hocijake i,y.....chapis??? _________________
 |
|
| Návrat hore |
|
 |
Miki virtuóz(ka) fóra

Na fóre od: 18. 5. 2006 Príspevkov: 553
Reputácia: 350.1   Hlasovania: 2
|
Zaslané: sobota, 13. januára 2007, 22:47 Téma: |
|
|
Radsej nech sa pise vsade y, nechce sa mi davat ne i bodku.  _________________ Mačkodlak
"School is practice for the future, and practice makes perfect, and nobody is perfect, so why practice?" Billie Joe Armstrong
|
|
| Návrat hore |
|
 |
la-ra elév(ka) fóra

Na fóre od: 13. 1. 2007 Príspevkov: 6
Reputácia: 28.1  
|
Zaslané: sobota, 13. januára 2007, 23:06 Téma: |
|
|
Ipsilon, musíš mi prepáčiť tie chibi, veď to bola moja prvá veta bez ipsilonow a na moju obhajobu chcem podotknúť, že som chvíľu nad vložením "j" rozmíšľala. Medzičasom som ešte zopár viet napísala, aľe je to napriek tvojim ubezpečeniam dosť ťažké a dokonca sa musím pri písaňí normálňe sústreďovať!!!!
......a kabaret nie, aľe seriózňe sa buďem tomu venovať až po zmeňe pravidiel.  |
|
| Návrat hore |
|
 |
Ipsilon štamgast fóra

|
Zaslané: sobota, 13. januára 2007, 23:40 Téma: |
|
|
| Majlo napísal(a): | | ze nech sa pise hocikde hocijake i,y.....chapis??? |
Už chápem, ale nesúhlasím. Výsledkom by bol chaos. Slovenčina je dosť zložitá (viď skloňovanie, časovanie so stovkami výnimiek...) aj bez vnášania nového chaosu do pravopisu. _________________ Vo všetkom, čo píšem do diskusného fóra, sa môžem hlboko míľiť...
|
| Návrat hore |
|
 |
Ipsilon štamgast fóra

|
Zaslané: sobota, 13. januára 2007, 23:40 Téma: |
|
|
| Miki napísal(a): | Radsej nech sa pise vsade y, nechce sa mi davat ne i bodku.  |
Písať ručne na papier je prežitok. Na klávesnici sa ľahšie píše I než Y. _________________ Vo všetkom, čo píšem do diskusného fóra, sa môžem hlboko míľiť...
|
| Návrat hore |
|
 |
Ipsilon štamgast fóra

|
Zaslané: sobota, 13. januára 2007, 23:41 Téma: |
|
|
| la-ra napísal(a): | | je to napriek tvojim ubezpečeniam dosť ťažké | To je ľen ňezvik!
Jasné, že keď som pred rokmi začal písať bez ipsilonow, občas som sa míľil hlavňe pri ďe, ťe, ňe, ľe, ďi, ťi, ňi, ľi... Aľe dňes už bez problémow prehadzujem zo slovenčini bez ipsilonow do slovenčini s ipsilonmi (ktorú zaťiaľ ešťe stáľe treba používať v oficiálnom stiku), čoho presvedčivím dôkazom sú hádam aj moje príspewki v tomto diskusnom fóre.  _________________ Vo všetkom, čo píšem do diskusného fóra, sa môžem hlboko míľiť...
|
| Návrat hore |
|
 |
Majlo virtuóz(ka) fóra

|
Zaslané: nedeľa, 14. januára 2007, 12:19 Téma: |
|
|
zrusme SLOVENCINU _________________
 |
|
| Návrat hore |
|
 |
Ipsilon štamgast fóra

|
Zaslané: nedeľa, 14. januára 2007, 12:35 Téma: |
|
|
| Majlo napísal(a): | | zrusme SLOVENCINU |
Chceš sa odnárodniť a prestať používať svoj rodný jazyk? Čo ti prekáža na slovenčine? _________________ Vo všetkom, čo píšem do diskusného fóra, sa môžem hlboko míľiť...
|
| Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžeš tu založiť novú tému Nemôžeš do tohto fóra posielať odpovede Nemôžeš tu upravovať svoje príspevky Nemôžeš tu vymazať svoje príspevky Nemôžeš v tomto fóre hlasovať Môžeš zasielať prílohy Môžeš sťahovať prílohy
|
|